A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: Non-static method Magpie::usage() should not be called statically, assuming $this from incompatible context

Filename: plugins/pi.magpie.php

Line Number: 28

Hampus klassiker: cykel, skidor, löpning, simning + annan träning
cover-liten

Hampus klassiker


Torsdag, Februari 21, 2013

Fet eller fit

Jag väger snart lika mycket som då jag för snart 15 år sedan bestämde mig för att börja träna igen. Trots att jag tränar hårdare än någonsin.


Magrutor och fett i fin harmoni?

Efter tre graviditeter var inte min mage särskilt slank. Ja jag är man. Men jag hängde glatt på när min fru fick godissug eller tvingades äta i tid och otid för att inte må illa. Däremot gick inte jag ned i vikt när hon ammade. Konstigt.

Med tio kilos övervikt kände jag att det var dags att försöka komma tillbaka till träningen igen. Det är nu 15 år sedan och jag känner mig i bättre form än någonsin.

Jag har inte tränat så här hårt sedan tonåren då jag satsade på både ishockey och utförsåkning och tränade 7-10 pass i veckan. Snart är jag dock tillbaka i samma vikt som för 15 år sedan. Hur går det ihop?

För några månader sedan gjorde jag en fettmätning på Bosön då jag ställde upp som försökskanin. Min andel kroppsfett gjorde att jag hamnade i kategorin "idrottsman". Det visade att min fettmätarvåg inte var riktigt pålitlig och att jag hade bättre kroppskonstitution än jag trodde.

2-4% Essentiellt fett
6-13 % Idrottsman
14-17 % Vältränad
18-25 % Acceptabelt
25 %– Övervikt

Vikten av vikten
Varför skriver jag om det här då? Jo i det lag jag cyklar i har det nu börjat pratas en del om vikt. Cyklister är inte lika viktfixerade som exempelvis löpare, men vi konstaterar ju att om vi kan vara lätta och starka går det att cykla fortare. När vi testade oss på Riksidrottsförbundets anläggning på Bosön upptäckte flera av oss att vi var några kilo från vår "sommarvikt". 

"Vad har du för målvikt?" är en fråga jag får allt oftare.

Men hur viktig är vår vikt egentligen? Hur bra är det att som motionär sträva mot en målvikt? Att som Northug bestämma sig för att banta inför en tävling?

Skulle jag ha gjort på samma sätt inför Vasaloppet? Borde jag ängsligt ha gjort en till fettmätning för att kontrollera vad som är muskler och vad som är fett i de extra kilona som tillkommit sedan sist? Eller kan jag slå mig till ro med att jag mår bra och styrketräningen kanske har gett resultat?

Min ledarkollega Vilma har flera gånger skrivit bra om de här frågorna. Hennes nyårslöfte inför 2013 var: "Sluta att tänka att jag är ful, tjock, långsam ..."

FörfattarePeter Hampus i • KostTräning
Permalink

Tisdag, Februari 19, 2013

Periodisering vs rest on demand

Att periodisera sin träning anses viktigt för att få in både hårda och lugna perioder med nedbrytning och återhämtning. Men världens bästa triathlet periodiserar inte.

ObelixJust nu är jag inne i en fas med hård träning som kommer att avslutas de närmaste dagarna så att kroppen kan vila sig i form till Öppet spår på måndag. Kroppen ropar ganska högt efter vila, men jag vet att den brukar må bra av lite högintensiv träning innan vilan släpps på.

Men det är en balansgång. Bryter jag ned för mycket så riskerar jag att bli sjuk eller skada mig vilket inte får hända inför ett lopp.

En vanlig metod för träningplanering kallas periodisering. Man varvar hård träning med lugn både för att tillåta kroppen att vila upp sig, men också för att ta bort det statiska som lätt uppstår när man nöter på i samma spår vilket kroppen till slut vänjer sig vid och anpassar sig till.

Men bara för att man periodiserar innebär det inte att man ska sluta träna. Man ändrar på intensiteten. Svenska orienteringsförbundet hävdar att man aldrig ska låta det gå mer än 72 timmar mellan två träningspass. Titta gärna på deras intressanta skrift om träning som innehåller både teknik och teori.

En cykelkompis berättade att periodiseringen började i östeuropa som en del i dopingprogrammet. Man lugnade ned träningen under tiden man dopade sig för att sedan stegra träningen och låta preparaten få effekt. För oss som inte dopar oss har inte periodiseringen lika stor betydelse tydligen.

Men en annan cykelkompis som tävlat på landslagsnivå i det forna Sovietunionen har berättat att för honom var det aldrig tal om periodisering. De tränade så hårt under lågsäsongen att halva tävlingssäsongen gick innan kroppen hade återhämtat sig och han började vinna tävlingar.

Jag tror att han är Sovietunionens Obelix – Asterix kompis som är starkast av alla trots att de andra dopar sig hela tiden med trolldryck.
Han behöver nämligen adlrig vila. När vi som är lite yngre fikar eller tar en kort paus för att fylla på med energi kör han intervaller.

Eller så gör han som Lisa Nordén. Låter kroppen bestämma när det är dags att vila. Hennes coach förespråkar "rest on demand".

Ta vilopulsen varje morgon och gradera din trötthet. Är pulsen förhöjd och du får för höga värden på din trötthetsskala ett par dagar på raken behöver du vila trots att träningsprogrammet säger att vilan inte ska inträffa förrän nästa vecka.

Jag testar Energiindex tillsammans med Prestationsbyrån där jag utbildar mig till coach och det bygger på samma princip. Du skattar hur du mår och får reda på om du är i nedbrytning eller återhåmtning. Jag har nyss tagit testet för att kunna jämföra med hur jag mår efter mitt lopp.

Runners World filmade Lisa när hon var på Specialized concept store för några veckor sedan. Där berättade hon om sin träning och hur man som amatör kan prioritera mellan passen om tiden inte räcker till.

Kolla på den medan jag sticker ut och kör intervaller på skidorna. 6x4 minuter i varierad terräng står på schemat.

 

FörfattarePeter Hampus i • CyklingFilmKlassikernLöpningTräning
Permalink

Söndag, Februari 17, 2013

Blondinbella och jag

Nu har jag klickat på en shoppingsajt som värsta fjortisen. Men det var ju rea ...

shoppingvagn

För att vara bloggare skriver jag lite om kläder va? Jag har förbryllat skakat på huvudet när min ena dotter har surfat på modesidor eller beställt kläder och asessoarer på postorder.

Men igår var jag nog värre på en kväll än hon varit på ett helt år. Addnature hade 20% rea under 24 timmar och jag gick loss totalt på merinoavdelningen.

Jag är galet förtjust i träningskläder av merinoull. Förmodligen för att jag svettas som om jag kombinerade klimakteriebesvär med lögndetektortest och bastubad när jag tränar. Då är ull skönare än syntet tycker jag.

Jag letar fortfarande efter den perfekta pendlaroutfiten. Kläder som jag kan cykla med till kontoret och faktiskt fortsätta att ha på mig när jag kommer fram. Icebreaker har ett par tröjor som både är snygga och i 100% merinoull (=odörfria trots att man svettats i dem).

Så nu går jag som en äggstin höna och väntar på att avin ska komma med posten. Jag beställde tre olika tjockare tröjor, en kortärmad cykeltröja, en långärmad cykeltröja, armvärmare och ett nytt vätskesystem. Det var ju så billigt. Förutom jubileumsrabatten var flera av varorna nedsatta till 50% av ursprungspriset.

Jag kommer inte att behålla allt utan skickar tillbaka det som inte passar eller faller mig helt i smaken.

Det där sista lät lite som en typisk ursäkt från en shopoholic va?

 

FörfattarePeter Hampus i • Prylar
Permalink

Fredag, Februari 15, 2013

Jag har nog inte hiv

Ska man låta immunförsvaret jobba eller äta mediciner?

Tre gånger har jag besökt doktorn för ett skrubbsår på armen. De hittade nämligen stafylokocker i såret vilket startade ett himla pådrag.

– Ojojoj det var tur att du kom hit. Det där ser inte bra ut, sa sköterskan.

– Nej vi vill inte slösa på antibiotika, sa doktorn.

– Vänta några dagar och se som det blir sämre.

Vänta?! Jag har inte tid att vänta! Vad betyder vänta? Att jag ska vila eller leva som vanligt?

Min fru tyckte att jag skulle förklara för dem att leva som vanligt innebär att jag tränar som en idiot. Hmmm. Jag använde inte direkt de orden men sa i alla fall att jag kommer att träna 12-14 timmar i veckan om de inte hindrar mig. Bland annat skidåkning.

– När du åker skidor stakar du med den där armen va?

Ööööööh bajsar björnen i skogen? Sover Dolly Parton på rygg? (Jag sa inte så till doktorn men tänkte det tyst och bittert).

Att läsa om Boonens armbåge gjorde mig inte helt övertygad om att det var okej att träna på med stafylokocker i såret.

I dag på sista återbesöket kom doktorn in och berömde mitt immunförsvar. Det hade lyckats knapra i sig bakterierna utan hjälp av antibiotika.

Slutsats: jag har nog inte hiv, jag hade antingen mer tur eller starkare immunförsvar än Boonen och jag tränar antingen inte tillräckligt hårt eller så sköter jag min träning och återhämtning på ett bra sätt.

Folk som tränar hårt kan ha lätt att bli sjuka. Det misstolkas av vissa som att man har dåligt immunförsvar om man tränar mycket. Snarare stärker träning immunförsvaret.

Det är om man inte sköter återhämtningen som man kan bli känslig för infektioner. Om man är noga med att fylla på med ny energi inom 30 minuter efter avslutat träningspass (då är cellerna öppna och mottagliga för kolhydratpåfyllnad) och kan undvika att utsätta sig för host och snörvel på varuhus eller kollektivtrafik timmarna efter ett hårt pass när kroppen är nedbruten brukar det inte vara några problem att hålla sig frisk. Träning handlar ju om att bryta ned så att man kan bli starkare vid återuppbyggnaden.

Att unna sig återhämtning lönar sig på många sätt.

Gofika

FörfattarePeter Hampus i
Permalink

Onsdag, Februari 13, 2013

Den fulla jultomten

Min son tycker att jag ser ut som en full jultomte när jag springer på löpband. Men så här illa är det i alla fall inte.

FörfattarePeter Hampus i • FilmLöpning
Permalink

Sidan 2 av 3 sidor  < 1 2 3 >