cover-liten

Hampus klassiker


Måndag, April 08, 2013

Sponsring och språkförbistring i Danmark

Nyss hemkommen från en cykelresa i Danmark inser jag två saker: min danska är inte så bra som jag trodde och dubbdäck i sandtag gör ingen glad.

I helgen samlades 21 cyklister och triathleter i Roskilde för att lära känna varandra och de produkter vi kommer att använda säsongen 2013.

bron

Öresundsbron. Att åka över den i mörkret fick mig att tänka på den utmärkta tv-serien Bron med det läckra soundtracket av Choir of Young Believers.

Åh så gott! Grillbuffé i Jönköping med fettladdning inför helgens cykling.

"Racefit". Assosskläderna ska sitta tajt. Förhoppningvis har inte grillbuffén satt alltför stora spår på kroppen. Foto Pål Venås.

"OBS medtag vintertøj" skrev EnergySport i ett mail inför avresan till cykelambassadörträffen. Jag trodde vintertøj betydde vinterdäck men min fru föreslog vinterkläder. Så jag tog för säkerhets skull med båda delarna. Helt onödigt skulle det visa sig. Dumt också.

Att cykla med dubbdäck i sand och lera i något slags grustagsliknande terräng var onödigt jobbigt. Jag tittade avundsjukt på de andra som fått sina cyklar – mestadels 29-tummare med kolfiberram då vi rullade iväg på ett gemensamt mountainbikepass. Extra jobbigt blev det då det visade sig att växelhandtaget gått sönder då min übertunga pendlarcykel transporterades ned till Danmark. Först låg kedjan på en för stor klinga fram vilket gjorde varje backe (ja det fanns sådana även i Danmark) krävde låg kadens och tunga tramptag, och sedan när vi skulle hem ramlade den ned på "lillklingan" och gick inte att växla upp. 180 i kadens skapar mjölksyra.
Min BMC levereras i vecka 20. Åh varför är det så långt tills dess? 

slalombacke
På toppen av Danmarks enda slalombacke med lift. 

Foto: Oscar Ekstam


Otroligt vackra stigar och vägar att cykla på i Roskilde. Jag imponerades över terrängen. Foto: Oscar Ekstam


Jag i min nya outfit från Assos. Jäklar vad effektivt kläderna värmde. Det behövdes ingen vintertøj här inte! Trots att tyget är tunnt funkar vindskyddet jättebra. Foto Oscar Ekstam

Kallt i vattnet. Foto: Oscar Ekstam
 

 

 

Språkförbistring nr 2. Är det cykling eller blodbad vi ska ägna oss åt i eftermiddag?

Lite blodbad blev det faktiskt. Hjälmen från Kask och glasögonen från Tifosi sattes på prov direkt.

Jobbigt att krascha med nya cykeln på första turen. Men mountainbikecyklister är hårda. Tur att glasögonen var stora och att glasen var "okrossbara". Hjälmen passar grymt skönt. Nackbandet sitter i nacken till skillnad från Giro- och Bellhjälmarna jag testat där nackbandet snarare sitter på bakhuvudet. I och med att bandet sitter nere på nacken hålls hjälmen kvar mycket bättre vid en krasch. En annan feature med Kaskhjälmarna är att de inte trasas sönder vid kraschen. Många andra hjälmar demoleras vid första smällen, men det är inte ovanligt att huvudet studsar i marken flera gånger vid en våldsam krasch.

Jens  Näsholm gör sig klar för natten. Bloggen och Facebook måste uppdateras.

Ett gäng bloggare som samlas på ett och samma ställe skulle kunna ha en tendens att stänga in sig i sin lilla sociala mediebubbla. Men vi lyckades umgås en hel del "away from keyboard".

Alexander Åström-Karlsson dricker "cykelkaffe".

Jag trodde att jag förstod danska ganska bra, men insåg efter ett tag att det är skillnad på varifrån i Danmark personen kommer. En av norrmännen använde strategin att säga "ja" ibland och "hahaha" ibland för att hålla konversationen igång trots att han inte fattade någonting. Kolla det här inslaget så inser du att även danskarna har problem att förstå varandra.

 

Enda besvikelsen på resan var att jag inte såg ett enda wienerbröd med CHOOOKOLÄÄÄÄÄDE. Inte ens herr Skumberg syntes till.

FörfattarePeter Hampus i • BilderCykling
Permalink

Tisdag, April 02, 2013

Min sommarflört

Som en äggsjuk höna, eller skendräktig hund går jag nu i väntans tider. Väntar på bara stigar i skogen men också på min nya lekkamrat.

I helgen ska jag och 20 andra cyklister/triathleter träffas för att prova ut kommande säsongs utrustning. Jag ser fram emot att dels få komma till lite varmare trakter (Roskilde) men också att få träffa de andra ambassadörerna för Energy Sport.

Jag kan tänka mig att känslan jag nu har påminner lite om känslan som adoptivföräldrar kan ha då de åker till landet där deras adoptivbarn bor. Att möta en främmande kultur och få en liten glimt av sitt barn ...

Ja Danmark är på sätt och vis en främmande kultur. De äter ju smørrebröd och dricker snaps till lunch. Wienerbröden har choklad i stället för mormors gula snuva och landet vimlar av dejliga cyklister.

I sommar kommer jag att köra den här skönheten:
BMC Teamelite TE02 29 XT
BMC Teamelite TE02 29 XT. Man skulle kunna tro att den är speciallackad för mig då färgerna ju är Fredrikshofs. Var ligger förresten Fredrikshof? Jag är med i föreningen men har ingen aning om var själva orten ligger. Hittar den inte på kartan heller. Fredrikshof låter som ett danskt öl och det passar ju bra eftersom det är ett danskt företag som sponsrar mig.

Storken kommer med henne i mitten av maj vilket betyder att premiärtävlingen på henne blir Borlänge tour.

Nu gäller det bara att hitta på ett namn till henne. Några förslag någon?

 

FörfattarePeter Hampus i • BilderCykling
Permalink

Sidan 2 av 2 sidor  < 1 2